Rybársky slovník

Zubáč Veľkoústy

lazy

Zubáč veľkoústy alebo po starom zubáč obyčajný, je veľmi obľubenou korisťou rybárov. Má chutné mäso, ale v poslednej dobe sa teší veľkému záujmu aj v športovom rybolove a veľa krát stretnutie s rybárom prežije.

Opis zubáča veľkoústeho

Telo zubáča je pretiahnuté, z bokov spoštené. Vyznačuje sa hlavou s veľkou tlamou, v ktorej je rad malých zúbkov a v prednej časti čeľuste sú 2 takzvané psie zuby. Chrbotová časť zubáča je vyzbrojená dvoma plutvami. Prvá plutva je stužená tvrdými lúčmi, druhá je mäkká. Brušné plutvy má zubač umiestnené hneď za úrovňov prstných plutiev. Sfarbenie zubáča zvykne byť šedé, s odtietmi zelenej, no v trení sú niektore samce zubáča veľkoústeho takmer čierne. V mladom veku majú zubáče zvislé pruhy- podobné ostriežom. Zubáč dorastie až do 130cm a váha sa môže vyšplhať aj na 15kg!

Zubáč VeľkoústyVýskyt zubáčov

Zubáče sú pôvodnými obyvateľmi povodia Dunaja a Volgy, odkiaľ sa rozšírili takmer po celej európe. Obľubuje hlavne veľké pomaly tečuce rieky a vodné nádrže. Zubáče sa radi skrývajú pri rôznych prekážkach pod vodnou hladinou, rôzne korene, kamene, zlomy, jamy a podobne. Zubáč je zároveň veľmi chúlostivý na kvalitu vody a jej prekysličenie, preto ho nájdeme hlavne v mierne prúdiacich vodách.

Potrava zubáča veľkoústeho

V mladosti zubáč obľubuje hlavne mäkkýše, planktón a rôzne bezstavovce. V dospelosti prijíma výhradne rôzne druhy menších rýb.

Lov zubáča

Zubáče je možné loviť viacerými spôsobmi. V minulosti bol obľúbený spôsob lovu zubáča na živú, či mŕtvu rybku. V dnešnej dobe je čím ďalej tým obľúbenejší lov zubáčov na prívlač. Týmto spôsobom rybám menej uškodíme, najmä ak sme športový rybári a rybu plánujeme vrátiť do prírody. Asi najúčinnejšie spôsoby lovu zubáčov sú lov s woblerom alebo s gumenými nástrahami. Oba tieto metódy sú veľmi obľúbené vďaka ich veľkej úspešnosti pri love zubáčov. Wobler stačí pomaly priťahovať v prúdiacich úsekoch riek, gumené nástrahy vláčime takzvaným jigovaním. Jigovanie je jedna z njúčinnejších metód lovu zubáča, spočíva v šklbnutiach prútu alebo prudkým navíjaním tak, aby nástraha po dne robila skoky, čo zubáče dráždi k okamžittému útoku!

Ideálne nástrahy na zubáča

Gumené nástrahy na zubáče

Woblery na zubáče

Pridaj komentár